IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top

IS BERUCHTE HAAGSE CRIMINEEL BIROL C. ONTSNAPT?

11 maart 2013

Volgens een doorgaans betrouwbare bron zou Birol C., een Turkse Hagenaar, die tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld wegens een dubbele moord op twee mannen op het Kaapseplein in de Haagse wijk Transvaal, enige tijd geleden uit de gevangenis zijn ontsnapt.

 

Inmiddels hebben wij de persvoorlichting van het OM in Den Haag gevraagd of dit klopt. Het is wachten op een reactie. Als die er is, dan zullen we die meteen op onze site plaatsen.

 

Zie beneden een stuk over Birol C. en de Kaapsepleinmoorden uit het boek ‘De praktijk van de levenslange gevangenisstraf in Nederland’.

 

” De Turkse Hagenaar Birol C. executeerde op 19 november 2001 twee mannen van 24 en 34 jaar oud op het Kaapseplein in Den Haag.

 

Samen met de Azerbeidzjanen; de 24-jarige K. Guliev en de 34-jarige E. Azizov, licht Birol C. de Postbank op. Dat doen ze door 45.000 Euro te lenen met behulp van een vals paspoort. C. heeft het bedrag in zijn bezit en voordat hij de buit verdeeld met zijn twee kompanen vergokt hij de helft van het bedrag in het Casino van Scheveningen. Op 19 november 2001, in de morgen hebben ze een afspraak in een café en ze dringen bij C. aan op het nakomen van de afspraak en het verdelen van de buit.

 

Later die dag maakt C. een afspraak met hen op het Kaapseplein waarvan mag worden verwacht dat er op die op die bewuste avond verlaten zal zijn. C. gaat met een geladen pistool naar de voorgenomen ontmoeting en schiet in koelen bloede Azizov in de rug, een erkend kickbokser met derhalve uitstekende reflexen, om vervolgens Guliev het pistool tegen het hoofd van Guliev te houden en de trekker over te halen. Azizov overlijdt in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. C. schiet ook op een derde persoon, maar die wordt niet geraakt.

 

Het is een vriend van C., die de dubbele moord voor zijn ogen ziet gebeuren. Deze vlucht naar Bulgarije en wordt daar dood aangetroffen in een hotelkamer. De Bulgaarse politie stelt vast dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Volgens zijn vrouw pleegt de man zelfmoord uit angst voor de verdachte. Hij is bang dat de Hagenaar hem uit de weg wil ruimen, om te voorkomen dat hij zou getuigen. Birol C. is eerder veroordeeld wegens twee pogingen tot moord.

 

In mei 2002 slaagt de politie er in Birol C. aan te houden. In het proces tegen Birol C. eist de officier van justitie Mr. M. Paulides op 5 maart 2003 twintig jaar gevangenisstraf tegen de 35-jarige man Birol C. die wordt verdacht van een dubbele moord, twee mishandelingen en een bedreiging. Officier van justitie M. Paulides zei over de schutter dat hij ‘mensen doodschiet met hetzelfde gemak waarmee anderen een vlieg doodslaan’. De misdrijven werden gepleegd tussen 25 april en 19 november 2001 in de Haagse wijk Transvaal.”